Anadolu Mozaik Yolu Dünyayı Dolaşacak

 Anadolu Mozaik Yolu Dünyayı Dolaşacak

ANADOLU’NUN MOZAİKLERİ

ŞÖLEN ANA SPONSORLUĞUNDA

‘MOZAİK YOLU PROJESİ’ İLE DÜNYAYA TANITILACAK

 

Ortak Nesiller Entegrasyonu (ONE) Derneği, Türkiye’nin kültürel mirasını korumak için gerçekleştirdiği projelere bir yenisini ekledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyeleri’nin desteğiyle, ONE Derneği tarafından Anadolu’nun mozaiklerini tüm dünyaya tanıtacak olan ‘Mozaik Yolu Projesi’nin” detayları Elgiz Müzesi’nde gerçekleştirilen lansmanla tanıtıldı. Çikolata ve çikolatalı ürünler sektörüne pek çok yenilikçi ürün ve bölgesel markalar kazandıran Şölen’in ana sponsorluğunda gerçekleştirilen ‘Mozaik Yolu Projesi’ tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan ONE Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, projeyle iki yıllık bir planlama dahilinde İsviçre, İtalya, İngiltere ve ABD’de etkin tanıtım çalışmaları yürütüleceğini açıkladı.

 

Türkiye’nin kültürel mirasını tüm dünyaya tanıtmak için bir araya gelen Ortak Nesiller Entegrasyonu (ONE) Derneği’nin yeni projesi ‘Mozaik Yolu’, Elgiz Müzesi’nde düzenlenen bir geceyle tanıtıldı. Türkiye’nin yeni bir kültürel turizm alanı kazanması, Anadolu mozaiklerinin korunması ve tanıtımları açısından desteklerin artırılması hedeflenen projeye Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyeleri destek veriyor. ONE Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ve projenin lansman sponsorluğunu üstlenen Şölen İcra Kurulu Başkanı Elif Çoban’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen geceye, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi’nin yanı sıra iş ve akademik çevrelerden çok sayıda davetli ve basın mensubu katıldı.

Demet Sabancı Çetindoğan: “Kültürel mirasımızın dünyanın her tarafındaki kültür dostlarına anlatılması büyük önem taşıyor ”

Bir toplumun ancak kendi geçmişine gerçekten sahip çıkabilirse, gelecek nesillerle kuvvetli bağlar kurabileceğine dikkat çeken ONE Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, bundan daha önemli olanın ise bu bağın evrensel bir boyut kazanması olduğunu vurguladı. Kültürel mirasın esasında tüm insanlığa ait olduğunu belirten Çetindoğan, “Dünyanın her tarafındaki kültür dostlarına, bu mirasın anlatılması, hem bizler; hem insanlık için büyük önem taşımaktadır. Ülkemiz kuvvetli bir gelişim sergiliyor. Üreterek, daha fazla istihdam yaratarak, ekonominin çarklarını döndürerek, bu gelişimi sürekli kılmak mümkün. Ancak sahip olduğumuz doğal zenginlikler; kültürel ve tarihi varlıklarımızı da, bu gelişimi ivmelendiren unsurlar olarak değerlendirmek zorundayız. Gelişmiş ülkelerin tamamı, kültürel miraslarını, adeta hazine değeri vererek koruyor, dünyaya anlatıyor. Mozaik Yolu Projesi de, bu çerçevede çok değer verdiğimiz bir proje oldu. Anadolu mozaikleri, müthiş bir değer. 2 yıllık bir planlamayla, dünyanın en önemli ülkelerinde, bu mirası anlatacağız, tanıtacağız. Sahip olduğumuz çok kuvvetli kültürel mirasın, doğru anlatım ve tanıtımıyla uluslararası alanda bir değeri, bir karşılığı olduğunu, çok iyi biliyoruz” dedi.

Yaşadığımız çağda teknolojinin sürekli geliştiğini, herkesin hızlı bilgi çağının olanaklarından, imkanları dahilinde yararlandığını ifade eden Demet Sabancı Çetindoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “İşte bütün bu değişim ve gelişim ortamında, merak ve yeni şeyler keşfetme duygusu, insanlar için giderek daha önemli bir motivasyon kaynağı haline geliyor. İnsanlar; seyahat etmek, yeni yerler keşfetmek, köklerine, tarihe dokunmak istiyorlar. Bu noktada, Türkiye’nin büyük bir potansiyel taşıdığına inanıyoruz, bu kaynaktan daha fazla beslenmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye’yi kültürel değerlerini ortaya çıkartarak, dünya insanları ile buluşturmak için çalışıyoruz.”

Elif Çoban: “Bir ülkenin yurtdışındaki tanıtımında en etkili gücü, sahip olduğu kültürel mirastır”

Şölen’in ana sponsor olduğu ‘Mozaik Yolu Projesi’nin lansmanında söz alan Şölen İcra Kurulu Başkanı Elif Çoban, bugün ürünleri 100’den fazla ülkede satılan bir şirket olarak, Türkiye’nin yurtdışına en fazla çikolata ihracatı yapan şirketi konumunda olduklarını söyledi. Şölen’in temellerinin 27 yıl önce Gaziantep’te atıldığını hatırlatan Elif Çoban, “Geçmişimizden güç alarak, geleceğe emin adımlarla yürüyoruz. Başarımızı da buna borçluyuz. Kökenimizi unutmadan yeni olana, geleceğe odaklanarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sektörümüze yaptığımız yatırımları aynı zamanda ülkemiz ekonomisine değer katmak için bir vesile olarak görüyoruz. Bu yatırımları yaparken doğduğumuz şehir Gaziantep’i önemli bir üs olarak konumlandırıyoruz. Markalarımızı yurtdışında tanıtmak ve yurtdışı pazarlarda etkin bir şekilde yer almak için derinlikli stratejiler yürüttük, yürütmeye de devam ediyoruz. Bölgesel hatta global hedefler belirlerken, ürettiğimiz ürüne, sahip olduğumuz nitelikli ve yaratıcı insan kaynağımıza güvendik. Bunları, en büyük zenginliğimiz olarak gördük” dedi.

Mozaik Yolu Projesi’ni, doğduğu toprakların altın kadar değerli zenginliğinin yurtdışında tanınmasına imkân vereceği için çok önemsediklerini söyleyen Elif Çoban sözlerine şöyle devam etti: “İhracatçı bir şirket olarak, ürettiğiniz ürünün değerinin, ülkenizin imajıyla doğru orantılı olduğunu çok farklı pazarlarda deneyimlemiş durumdayız. Yani ürününüzün değeri, aynı zamanda ülkenizin tanınırlığı, prestiji ile birlikte değerlendiriliyor. Bir ülkenin yurtdışındaki tanıtımında da en etkili gücü sahip olduğu kültürel mirastır. Mozaik Yolu Projesi 4 kentin ortak zenginliği olan bir mirasın tam olarak anlaşılmasını, tanınmasını sağlayacak. Bu çabaya destek vermekten son derece mutluyuz. Anadolu mozaikleri Türkiye’nin zenginliği ve kesinlikle doğru tanıtım ve anlatımla, Türkiyemize değer katacak bir miras. Bu nedenle, inandığımız, güvendiğimiz tüm değerler gibi bu değerin de hak ettiği yeri bulması için elimizden gelen desteği vermeye kararlıyız”.

 

“Mozaik Yolu Projesi ile dünyanın dört bir yanında Anadolu mozaikleri tanıtılacak”

Tarih boyunca dört kentte yaşanmış̧ zenginliklerin, ihtişamlı dönemlerin izlerini taşıyan mozaikler, özellikle Roma İmparatorluğu boyunca zengin tüccar ve askeri bürokrat bir sınıfın, gösterişli şekilde donattıkları evlerde sıkça görüldü. M.Ö. 4000’li yıllardan günümüze kadar sayısız uygarlığa ev sahipliği yapan Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa illerinin yer aldığı bölgede yapılan arkeolojik kazılar sonucunda gün yüzüne çıkan Anadolu’nun mozaik eserlerinin yurtdışında tanıtımını kapsayan Mozaik Yolu Projesi ile İsviçre, İngiltere, İtalya ve Amerika’da lansmanlar gerçekleştirilecek. Yurtdışı tanıtım etkinliklerinin ilki 11 Şubat’ta İsviçre’nin Gstaad kentinde yapılacak. Ardından Venedik Guggenheim Müzesi’ndeki lansman gerçekleşecek. 2017 yılı içinde ise tanıtım etkinlikleri Victoria and Albert Museum ve Smithsonian Institute’a taşınacak. Dünyanın dört bir yanında Anadolu mozaiklerinin tanıtılacağı lansmanlarda hedef kitle olarak diplomatik çevreler, uluslararası yatırımcı ve iş insanları, kültür ve sanata yatırım yapan kuruluşların temsilcileri, sanatçılar ve akademisyenler belirlendi. Mozaik Yolu Projesi’nin tanıtım toplantıları kapsamındaki etkinliklerde Vodafone desteğiyle hazırlanan mapping gösterisi de yer alacak.

ONE Derneği Hakkında

2014 yılında kurulan Ortak Nesiller Entegrasyonu (ONE) Derneği, Türkiye kültürleri, doğal ve tarihi mirası, toplumsal ve iktisadi yaşamının ulusal ve küresel düzeyde korunması, geliştirilmesi ve tanıtılmasını amaçlıyor. İlk projesi olan ‘Göbeklitepe’ için yurtiçi ve yurtdışında tanıtım çalışmaları yürüttü. Derneği’nin kurucuları arasında; Demet Sabancı Çetindoğan, Çiğdem Simavi, Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ahmet Kocabıyık, Dr. Serpil Ayaslı, Sevda Elgiz, Sedef Korkmaz, Tilda Tezman, Alinur Velidedeoğlu ve Prof. Dr. Savaş Arslan bulunuyor. Demet Sabancı Çetindoğan, derneğin yönetim kurulu başkanlığını yürütüyor.

 

Şölen Hakkında

1989 yılında Gaziantep’te kurulan Şölen; çikolata, çikolatalı ürünler, bisküvi, kraker, kek, şeker ve lokum pazarında Türkiye’nin önde gelen firmaları arasında yer alıyor. TİM verilerine göre Türkiye’nin en fazla çikolata ve çikolatalı ürün ihracatı yapan firmalarından biri olan Şölen, bugün 200’ün üzerinde ürün çeşidini 100’ü aşkın ülkeye ihraç ediyor. Dünyanın şekerleme alanında en önemli listelerinden biri olan Candy Industry Top 100 listesinde 2016 yılında 47. sırada yer alan firma, Biscolata, Milango, Ozmo, Wapps, Luppo, Lokkum, Nutymax gibi dünya çapında başarıya ulaşmış markaları bünyesinde bulunduruyor. Şölen Gaziantep’te 5, İstanbul’daki bir tesisiyle üretimini sürdürüyor. 2015 yılını 800 milyon TL ciro ile kapatan Şölen’in toplam 6 tesisinde yaklaşık 2 bin çalışanı bulunuyor.

Benzer Yazılar

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir