Cinayete Ortak Olmayın

 Cinayete Ortak Olmayın

 

Kır kurdu, vaşak, kunduz, su samuru, tilki, mink yani vizon, rakun, tavşan, astragan, çinçilla, fok, kedi ve köpek, kürkü için öldürülen hayvanların başında geliyor.

Her yıl maalesef milyonlarca hayvan, kürkü için öldürülmekte… Kürkü için öldürülen kedi ve köpeğin sayısı, yılda iki milyondan fazla.

Kır kurdu, vaşak, kunduz, su samuru, tilki, mink yani vizon, rakun, tavşan, astragan, çinçilla, fok, kedi ve köpek, kürkü için öldürülen hayvanların başında geliyor.
Kürk endüstrisi kurbanı bu hayvanlar, besin almadan

ve su verilmeden çok pis koşullarda, kafeslerde üst üste istiflenerek yaşatılır. Kürklerinin kalitesini optimum düzeyde tutmak için her tür vahşi ve kötü uygulamaya maruz bırakılır ve itlaf zamanına gelene kadar olabildiğince güçsüz hale getirilir.

SADECE HAYVANLAR KÜRK GİYER !

Hayvanların kürküne zarar gelmemesi tek kriter olduğundan, av için genelde ayak ve ağız kapanları kullanılır. Kapanlar, yakalanacak ve yakalanmayacak hayvanlar arasında ayrım gözetilmeden gelişi güzel kurulduğu için kürk hayvanlarının

yanı sıra kürk hayvanı olmayan birçok hayvan ve yeni yavrulamış dişiler de bu kapanlara yakalanıp ölür.
Hayvan, bir kere kapana kısıldıktan sonra kurtulma amaçlı olarak ayaklarını kemirmeye başlar. Hayvanlardan azının bu şekilde kurtuldukları olur. Kurtulamayanlar ise kendilerine zarar verme sonucu kan kaybından ölür.

UCUZ KÜRK İÇİN KEDİ VE
KÖPEKLER KATLEDİLİYOR…

Kedi köpek gibi hayvanlar da özellikle Çin, Kuzey Çin
ve Doğu Asya’da kürk çiftliklerinde üretilir. Kedi köpek kürkü, ucuza mal olduğu için daha düşük bütçelere hitap eden markalar tarafından ürünlerinde ve ucuz eşya satan mağazalarda aksesuarlarda kullanılmaktadır.
Çiftlikler, iktisadi işletmelerdir ve hayvanlar, buralarda

en ucuz (dolayısıyla en rahatsız) koşullarda barındırılır ve yine en ucuz (dolayısıyla en eziyetli ) şekilde öldürülür. Mümkün olan en küçük alanda maksimum hayvanı barındırmak için hayvanlar ancak bir iki adım atabilecekleri küçük tel kafeslerde tutulur. Bu kafesler yan yana ve

üst üste yığılı olduğundan kene, pire gibi parazitler veya herhangi bir enfeksiyon kolayca ve hızla yayılır. Bu durumda ise hasta hayvan ölüme terk edilir.

Çiftlikteki kafesler, genellikle açık havadadır ve hayvanlar; rüzgara, sert soğuğa, aşırı sıcaklara maruz kalır. Bütün bu kötü ve hayvanların doğal ortamlarına aykırı koşullarda yaşam mücadelesi sonucu strese bağlı olarak çiftlik hayvanlarında, kendi kendilerini yaralama, birbirlerine karşı yamyamlık ve yeni doğan yavruları öldürme davranışı görülür.

ÜZERİNİZDE CESET TAŞIMAYIN

Kürkün kalitesini korumak yine tek amaç olduğundan, ölüm şekilleri, işkenceden farklı olmaz.
Yirmi civarında hayvan küçük bir kutu içine doldurulur,
bir ucu kutuya diğer ucu bir traktöre bağlı bir borudan gelen sıcak, filtrelenmemiş egzoz gazıyla zehirlenir. Bu gaz her zaman öldürücü bir etkiye sahip olmaz, bu nedenle gazdan bayılan hayvanların çoğu kürklerinin yüzülmesi esnasında bilinçlerini kazanır.

Daha büyük hayvanlar ise anüslerinden içeri sokulan bir çubuk aracılığıyla elektrik verilerek öldürülür.

Bir diğer teknik ise kasları çalışmaz hale getirip solunumu durduran, bu sırada dayanılmaz ağrılı kramplara sebep olan striktininle öldürmedir.
Bu yaygın metotlar haricinde, basınç odaları, boyun kırma, başlarından sert zemine çarpma, yere fırlatma, metal çubuklarla dövmek diğer öldürme yollarıdır.
Neticede, hangi metot kullanılırsa kullanılsın, bu hayvanların kürkleri, üzerlerinden canlı iken yüzülür, bunun akabinde, hayvanlar, tarif edilemeyecek acılar içinde kıvranarak can verir.

GÖSTERİŞ İÇİN KULLANDIĞINIZ KÜRK 

HAYVAN KATLİAMINA DESTEK VERİRİR !

Sözde gösteriş ve statü göstergesi için girişilen bu vahşet ve zulmü, ne aklım ne de kalbim alıyor. Bütün bu vahşet
ve işkence içeren bilgilerden sonra hala kürk giymenin bir statü göstergesi olduğuna inanacak, o kanlı giysiyi üstüne giyebilecek bir insan varlığına inanmak istemiyorum. Kürk giymek, bir insan için statü göstergesi değil olsa olsa utanç kaynağı olmalı.
Ve unutulmamalıdır ki, Kürk sadece orijinal sahibinin üzerinde iyi görün.

Av. Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu-Bşk. Yrd.

Benzer Yazılar

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir